• Hem
  • Nyheter
  • Frågor till Thomas Bjärhov på Bouppteckning Online

Frågor till Thomas Bjärhov på Bouppteckning Online

Vi har fått en pratstund med Thomas Bjärhov som driver företaget Bouppteckning Online som förrättar bouppteckningar på nätet.

Hej, vilka är Bouppteckning Online?
Bouppteckning Online AB är ett företag som är specialiserade på att förrätta bouppteckningar. Vi har lokaler i Falun, men vi förrättar bouppteckningar över hela landet eftersom vårt arbete sker helt och hållet via distans. Kunden fyller i webbformulär med den information vi behöver för att förrätta bouppteckningen och sedan sker all ytterligare kommunikation sker via e-post.

Varför ska man göra bouppteckningen hos er istället för en mera traditionell tjänst?
En av de största fördelarna är att man inte behöver passa någon tid och bege sig iväg till ett kontor, utan kan utföra alla moment hemifrån i sitt eget tempo.

En annan fördel är att vi har delat upp processen i små enkla steg för att förenkla för kunden. Ibland kan det vara jobbigt och stressigt att behöva hinna med allt under ett kort möte och då kan det vara lätt hänt att man missförstår varandra eller att saker glöms bort.

Sedan har vi även ett fast pris, vilket många tycker är tryggt. Allt vårt arbete är inkluderat i priset. Det kostar t ex inget extra för supportfrågor, porto eller om man behöver hjälp med fullmakter och andra avtal.

Måste man inte träffas fysiskt?
Nej, det behövs inte. Allt går bra att utföra via distans. Bouppteckningen och eventuella andra dokument som behöver skrivas under skickar kunden till oss med svarspost.

Vilka är de vanligaste frågorna ni brukar få?
De flesta frågor vi får handlar om arvssituationen efter den avlidne. Speciellt vanligt är det med frågor där särkullbarn är inblandade, dvs barn från ett tidigare förhållande.

Vem betalar för bouppteckningen?
Kostnader för bouppteckningen betalas av dödsboet. Om det inte finns någon fastighet eller tillräckligt med tillgångar i dödsboet för begravnings- och bouppteckningskostnader kan kommunen där den avlidne var folkbokförd hjälpa till med att upprätta en dödsboanmälan istället. En dödsboanmälan är en förenklad form av bouppteckning.

Kan man göra bouppteckningen själv?
Ja, man kan fylla i Skatteverkets blankett och utse två kunniga och pålitliga vänner som förrättningsmän. Det är dock inget som rekommenderas i de flesta fall då bouppteckningar ofta är mer avancerade än man först tror och kan ta väldigt lång tid för den som aldrig har gjort en bouppteckning förut. Det finns även en risk att man missar saker som får oåterkalleliga konsekvenser för hur arvet ska fördelas. För de som ändå vill göra bouppteckningen själva har vi lagt upp vanliga frågor och svar i vår kunskapsdatabas.