• Hem
  • Begravningen
  • Svepning

Svepning

Kistläggning och Svepning
Den avlidne kläs oftast i en svepskjorta, en vit enkel skjorta som begravningsbyrån tillhandahåller i samband med kistläggningen. Den avlidne kan även kläs i egna kläder som anhöriga lämnar till begravningsbyrån. Tänk på att kläderna har rätt storlek, en kostym som legat i garderoben i 10 år kanske inte passar längre.
Ska ni införskaffa t.ex. en ny kostym eller klänning är det bättre att ta en storlek större. Då går svepningen smidigare och resultatet blir bättre. Är kläderna för små kan entreprenören bli tvungen att klippa upp t.ex. ryggen på tröjan eller kostymen för att få ett bra resultat. Försök också att skicka med underkläder, strumpor e.t.c. då dessa plagg kan var solkiga eller ha avlägsnats vid en obduktion.  
Den avlidne kan även ha förändrats så mycket att en påklädning inte är lämplig eller möjlig.
Det går även bra att lämna personliga tillhörigheter till begravningsbyrån för att läggas tillsammans med den avlidne vid kistläggningen.
Exempel på detta kan vara fotografier, teckningar, brev, filtar, kudde, ”lyckosymboler”, snusdosa och så vidare. Tänk dock på att ifall den avlidne ska kremeras så får inget explosivt läggas i kistan som kan skada kremationsugnarna eller krematoriets personal. Exempelvis kanske en jaktkompis lägger ner en hagelpatron e.t.c. Brandfarliga vätskor t.ex. en fin gammal wiskey får heller inte läggas i kistan. För andra saker som ej går att bränna, golfklubbor eller andra stora metallföremål gäller samma sak. Prata med begravningsbyrån om ni är osäkra.